Text Box: Dubinski Ribolov

Dubinsko pecanje je uz pecanje na plovak najzastupljenija tehnika ribolova kod nas. Najcesce se primenjuje na brzim vodotocima, zbog nemogucnosti drugacije prezentacije, kao i kada pecamo na velikoj udaljenosti od obale, nedostupnoj drugim tehnikama. Dubinskim ribolovom hvataju se ribe koje zive i hrane se na dnu, ili pri dnu.

U tu grupu spadaju biljojedne vrste, saran, babuska, deverika i druge vrste bele ribe, svastojedi poput kecige i mrene, ali i grabljivice kao sto su stuka, smudj i som...Prakticno svaka vrsta ribe moze se loviti ovim metodom u odredjenom delu godine, i odredjenim vremenskim uslovima…

Najcesca greska kod dubinskog ribolova je postavljanje preteskog ili previse lakog olovnog otezanja. Ukoliko je olovo previse lako vodeni tok ce ga povlaciti ili kotrljati po dnu(sto je vidljivo po pomeranju vrha stapa slicno udaru ribe samo manje energicno) sto nam onemogucuje kako kontrolu aktivnosti ribe, tako i mogucnost njegovog kacenja za neku podvodnu prepreku. Ukoliko nam je olovo previse tesko, smanjicemo osetljivos stapa, pa time i teze primetiti aktivnost ribe.

Pri dubinskom ribolovu izbor duzine i akcije stapa zavisi kako od ribe koju trazite tako i od uslova vode na kojoj pecate. Ukoliko lovite sitnu belu ili kakvu drugu ribu treba ce vam osetljiviji stap duzine 2m do 2,7m (u zavisnosti od priobalnog rastinja, kako bi mogli neometano zabaciti, i isto tako izvuci ribu) tezine bacanja sto 20-60g opet u zavisnosti od tezine olova koje koristite.Masinica je dovoljno da moze da primi 100m najlona 0.3-0.35mm.

Ukoliko lovite krupniju rubu, poput sarana ili soma, treba koristiti znacajno robusniji pribor. Pune dvodelne stapove 2,7 do 3,3m tezine bacanja i do 150g, krupne masinice kapaciteta i do 200m najlona 0,6mm. Olovo prilagodite uslovima na vodi, a udice ribi koju ocekujete. Ukoliko lovite biljojedne vrste vrlo je efikasno koristiti hranilice umesto olova, kako bi laganim otpustanjem hrane privukle ribu i sa poprilicne udaljenosti. Udica se montira u zavisnosti od uslova na vodi, pa ukoliko ima dosta porvodnih prepreka, kao sto su kameniti tereni,ili ukoliko lovimo na zivu ribu najbolje je montirati je na 30-40cm iznad oliva, dok pri lovu na cistijim terenima, treba montirati ispod udice, kako bi mamc lezao na dnu. Neki ribolovci cesto love sa dve udice na sistemu, jednom iznad i jednom izpod olova, sto je cesto vrlo prakticno jer nam daje mogucnost da ponudimo razlicite mamce i na razlicitim dubinama, kako bi videli za sta je  trenutno riba najraspolozenija. Ipak ovakav sistem dovodi do cestih kacenja za podvodne prepreke i, samim tim, gubljenja sistema i ulova. Pokazacemo vam neke najcesce sisteme za dubinski ribolov.

Mesto za vašu reklamu

Najčešći metodi montiranja sistema za dubinski ribolov se mogu podeliti na osnovu toga, da li imaju dve udice, ili jednu udicu, i da li je udica montirana ispod ili iznad olova.

Sistemi pod brojem 1 i brojem 6 montiraju se sa dve udice, pod brojem 1 vidimo montiranje sa virblom i žicom koja sprečava mršenje udica.

Sistemi pod brojem 3, 4 i 5 vidimo sisteme sa jednom udicom montiranom iznad udice. Brojevi 3 i 4 su sa predvezom dužim od razdaljine od olova, tako da udica sa mamcem leži na dnu.

Sistem sa brojem 3 koristi se za terene sa kamenitim dnom, a sistem sa brojem 4 ya terene sa drugačijim dnom. Sistem broj 5 ima kraći predveza od razdaljine od olova, tako da udica sa mamcem slobono puta u vodi.

Sistem pod brojem 2 ima jedni udicu montiranu ispod olovnog utega, tako da mamac leži na dnu.

1.

2.

3.

4.

5.

6.