Text Box: Ribolov na plovak

Mnogi grese smatrajuci da je ribolov na plovak, ribolov za pocetnike. Ribolov na plovak, osim sto omogucava brzo i efikasno hvatanje velikog broja najrazlicitijih vrsta ribe, pretstavlja i jedan izuzetno interesantan nacin ribolova. Plovak pretstavlja nasu vizuelnu vezu sa ribom i zato ga traba pazljivo birati. Za svaku mogucu kombinaciju ulova (tekuca ili stajaca voda, dubina, vetar, vrsta ribe...) postoji odgovarajuci plovak, pa iako se cesto cini nebinto, pravilan izbor plovka je cesto oducujuci faktor.

Ribolov plovkom mozemo podeliti na vise nacina, dva naj vaznija su da li lovimo na tekucim ili stajacim vodama, i da li lovimo grabljivice ili biljojede.

Lov grabljivice na plovak predstavlja vrlo efikasan metod, posebno u hladnijim jesenjim danima. Mozemo koristiti klizeci ili fixni plovak.

Lov grabljivica fixnim plovkom uglavnom koristimo za lov na manjim dubinama (do 3m). Koristimo plovak odgovarajuce nosivosti, u zavisnosti kolika nam je riba mamac (kako ga nebi stalno potapala) i sistem montiramo na dva nacina. Prvi nacin je za terene sa potpuno cistim dnom, na kojem nema bojazni da ce se mamac upetljati o neku podvodnu prepreku. Poenta sistema je prezentovati mamac sto blize dnu, kako bi isprovocirali grabljivicin napad. (na takvim terenima grabljivice se najcesce skrivaju u kakvom ulegnucu u dnu). Na osnovni najlon montiramo dva olova, na medjusobnoj udaljenisti od oko 10cm, ispod postavljamo virblu, i na nju kacimo predvez sa trokrakom ili jednokrakom udicom(uko lovite stuku pozeljno je koristiti sajlicu)(sl.1). Ukoliko imate koristite ribe dna, sto zbog lakseg raspoznavanja od strane grabljivice, sto da nebi pokusavala da izlazi na povrsinu i tako mrsila najlon. Kada lovimo na terenima sa dosta podvodnog krsa, ili jako zatravljenim terenima, ribicu prezentujemo u nesto visim slojevima vode. Na osnovni najlon montiramo jedno olovo, a na 20-ak cm iznad njega treba da je virbla sa predvezom na kojem je udica. Duzina predvaza treba da je nesto kraca nego odstojanje virble od olova, kako bi riba u svakom trenutku bila iznad nivoa olova. Kod nas se ovim sistemima najcesce lovi stuka, a desavaju se i nenamerni ulovi smudja ili bandara.

 

Lov grabljivica klizecim plovkom uglavnom koristimo na vecim dibinama, najcesce preko 3m(tj. dubinama vecim od duzine naseg stapa). Na ovaj nacin uspesno se love stuka i smudj na stajacim i sporotekucim vodama. Nacini montiranja sistema su slicni kao i kod fixnog plovka, a razlika je u tome sto plovak nije fixiran na osnovni najlon, vec se slobodno krece u intervalu koji smo mu odredili granicnicima.

Lov biljojednih vrsta ribolovom na plovak veoma je raznovrstan. Za pocetak je najbolje da povezemo kretanje plovka na povrsini sa onim sto se desava ispod nje. Kada plovak pocne da se izdize, i potom poleze, znaci da je riba uzela mamac, i krenula ka povrsini, neutralizujuci tako teret olova. Kada plovak tone, riba, sa mamcem u ustima, krece na dole, ili pak u stranu...sve to mnogo bolje mozete da razumete na sledecoj slici:

a) lagano kretanje ribe na dole, po uzimanju mamca

b)lagano kretanje ribe na gore, po uzimanju mamca

c)potpuno poleganje plovka usled neutralisanje tezine olova

d) potpuno potapanje plovka usled naglog kretanja ribe u stranu

Ribolov biljojednih vrsta na plovak deli se na tri vrste: ribolov spustanjem, ribolov cekanjem, i ribolov podizanjem.

 

Ribolov spustanjem (sl.br.4)najcesce se koristi na mestima sa jednolicnim i cistim dnom, poput sljuncanih klizista, a jos je primenljiv i na mestima gde se spajaju dva toka, i dno je u kaskadama, ili je prepuno rupa. Sistem se koristi na tekucim vodama i montira se tako da je udica na 30-ak cm od olova. Najbolje je staviti par sitnijih olovaca kako bi se tezina ravnomernije rasporedila i tonjenje mamca ucinilo sto prirodnijim. Dubina treba da je podesena tako da mamac jedva dodiruje dno, na najplicim mestima. Pozeljno je u veci mrezasti dzak staviti ciglu kao otezanje, zatim napuniti nekom hranom, poput hleba i kuvanog krompira, i spustiti na zeljeno mesto pecanja, a plovak pustati da ga voda nosi pokraj njega.

Ribolov cekanjem koristi se uglavnom na stajacim i sporotekucim vodama. Kao sto i ime kaze njime ne trazimo ribu vec je cekamo na odredjenom mestu, uz pozeljno hranjenje mesta. Praktican je za mesta sa dosta podvodnih prepreka i veoma zatravljena mesta, na kojima prezentujemo mamac u blizini tih zaklona i pokusavamo ribu da izvucemo do toga mesta. Mamac stoji nepomicno na dnu i

nalazi se na 30-ak cm od olova. Razlog za to je da riba pri uzimanju mamca ne primeti otpor olova i da ga dobro pokupi pre nego oseti otpor. Obicno vidimo snaze udarce, u vidu nosenja plovka u stranu ili podvlacenje. Olova je najbolje rasporediti na manjem rastojanju po nekoliko komada, kako bi pravilno raspodelili tezinu. Primer montiranja sistema za ribolov cekanjem mozete videti na slici br. 5.

Ribolov podizanjem veoma je slican ribolovu cekanjem, i takodje se primenjuje na sporotekucim vodama i na stajacicama. Osnovna razlika je u postavljanju udice. koja na ovom sistemu ide na svega 5 do 7.5cm od olova, tako da potez registrujemo i pri najmanjem kontaktu ribe sa udicom. Ribo momentalno preuzima tezinu olova, tako da se plovak izdize i polako poleze, sto je trenutak za kontru. Najbolje je montirati jedno vece olove, ali se takodje moze upotrebiti niz sitnijih, ukoliko ucinimo to, pozeljno je da su gusto zbijena kako bi brze prenela opterecenje na ribu. Ovaj sistem se najcesce korisit u lovu liljaka i saranja, a odlican je i u nocnom ribolovu, sa svetlecim plovcima (mnogo je uocljivije kretanje nego kod “cekanja”). Primer ovog sistema mozete videti pod brojem 6.

U ribolovu plovkom postoje razne varijante i podsistemi, a takodje je dobro pridrzavati se i nekih prakticnih saveta: razdaljina udice od najdonjeg olova mora biti manja nego razdaljina najgornjeg olova od plovka(kako nebi bilo mrselja prilikom zabacaja), ukoliko pecamo blizu obale olova treba da su gusce zbijena nego ukoliko

pecamo na veci razdaljinama, i naravno, primama je cesto odlucujuci faktor pri pecanju na plovak...

Mesto za vašu reklamu