Text Box: Babuška

Familija: Cyprinidae

Rod: Carassius

Latinski naziv: Carassius auratus

Lokalni nazivi: babuska, srebrni karas, melez

Maksimalna težina: 3kg

Maksimalna duzina: 45cm

Lovna mera: nema lovne mere

Lovostaj: nema zabrane lova

Opis i gradja: Babuska je riba nizijskih voda srednje azije, kod nas se odlicno prilagodila stanistima kako u nasim rekama tako i u kanalima i jezerima. Raste i do blizu kilograma, ali retki su primerci veci od 1,5kg. Veoma podseca na sarana, ali nema za njega karakteristicne brcice. Spljostenog je tela, prekrivenog krupnom srebrnkasto isvom krljusti, koja je ka ledjima tamnija, skoro crna, a ka stomaku nesto sitnija, i bela. ima izrazenu bocnu liniiju, i krupna lepezasta peraja.

Razmnozavanje:Babuška se pari krajem proleća i početkom leta, u maju i junu, kada ženka položi oko 300.000 kpmada jajašaca ikre, lepeći ga na podvodno bilje.

Navike, stanište, rasprostranjenost: Babuška je preko dve decenije bila "slucajni partner" vecine ribolovaca na našim vodama. Ima je u svim rekama mirnijeg toka, kanalima i jezerima, gde je njena populacija sve vecaa iz godine u godinu. Svoju brojnost babuška duguje specificnom nacinu razmnozavanja, kao i neverovatnoj prilagodljivosti i otpornosti na sve moguce nedace koje mogu da zadese riblji svet (bolesti, nedostatak kiseonika u vodi, zagadjenost, nedostatak standardne hrane...). Prosecna lovna tezina babuške krece se u rasponu od 200g pa do 700g, mada su sve brojnije vode u kojima se love babuške preko kilograma. Omiljena mesta zadrzavanja su joj mirniji delovi toka, na rekama, dunavci, zalivi...delovi vode pod granjem i drugim vodenim preprekama, pri povisenom vodostaju prilazi uz samu obalu, i izlazi na plavna podrucja radi ishrane, pa se moze loviti na dubini manjoj od 20cm. U kanalima voli delove uz lokvanje i malo dublja mesta, ali se lako moze privuci na bilo koje mesto pomocu kvalitetne primame. Na vodama u kojima ima dosta vodene vegetacije, babuške se uglavnom krecu i prebivaju u neposrednoj blizini rastinja. Ovo verovatno cine iz dva razloga. Prvo, vodeno rastinje predstavlja prirodni zaklon od raznih neprijatelja, a takodje isti ambijent je bogat prirodnom hranom babuške. Na vodama gde nema u izobilju vodene vegetacije, babušku treba traziti što dalje od obale, što je najcese slucaj na vestackim jezerima. Kod ribolova na vodama obraslim vodenom vegetacijom najbolji rezultati postizu se pecanjem neposredno iznad rastinja, ili u rupama u rastinju

Mamci i pribor za lov:Na stajacim vodama babuška se lovi na više nacina. . Bez obzira na mesto prezentacije mamca, najbolji rezultati se postizu na dubinama 2,5 do 3 metra i tu se, po pravilu, javljaju najkrupniji komadi. Za ovakav nacin pecanja potrebno je imati štapove duge od 6 do 8 metara(na jezerima) ili 4 do 5 metara na kanalima. Za pecanje babuške sasvim su dovoljna dva štapa, jer kad babuška krene nemoguce je pratiti više štapova. Štap bi trebalo da bude lagan i elastican, ali dovoljno  jak da izdrzi ribu tesku preko kilogram.  Babuške se, po pravilu, love pri samom dnu, jer se ove ribe hrane , rijuci po mulju u potrazi za hranom,pa se prisustvo babuske na mestu pecanja moze primetiti po mehuricima, koji u nizovima izbijaju na površinu vode. U vecernjim periodima dana, babuska izlazi veoma blizu površine kako bi sakupljala musice sa povrsine, ponekad se nalazi i u srednjim slojevima uz gusto vodeno rastinje. U ovim uslovima babuška se peca na dubini od 70-80cm, nedaleko od vodene vegetacije.

 Od najlona, kao osnovni, najcesce se koristi 0,2 ili 0,25, dok se debljina predveza kreæe od 0,12 do 0,15 mm. Za pecanje bolonjezom, idealan najlon je 0,18 koji je dovoljno tanak da omoguci daleko izbacanje, a u isto vreme dovoljno jak. Kod dosta ribolovaca postoji pogresno misljeje da debljina najlona ne utice na udarac babuške. Valja reci da postoje dani kada babuška uzima mamac bez obzira na debljinu najlona, ali to su retke i izuzetne prilike. Izbor udice direktno zavisi od velicne babuške koja se ocekuje, kao i od vrste mamca. Uglavnom su se najbolje pokazale udice u rasponu 16-12 kao najuniverzalnije, jer podjednako dobro kace i sitnije i krupnije primerke babuške. Jedna od osobina dobre udice je ta, da bez obzira na relativno malu velicinu, moze da izdrzi velice ribe(ja licno preferiram krupnije udice, jer bolje je da se mala riba ne zakaci, nego da se velika otkaci).  Izbor plovka najmanje utice na krajnji rezultat. Ipak treba izbegavati teške glomazne plovke. S obzirom da se peca na stajacim vodama sasvim su dovoljni plovci do 2 grama nosivosti. Izuzetno, kada se peca na maloj dubini, najbolje rezultate daju veoma lagani plovci (0,3-0,5 grama). Za pecanje babuške na vecim daljinama najbolje se pokazao dubinski metodo sa hranilicom.

Mesto za vašu reklamu