Text Box: Som

Familija: Siluridae

Rod: Silurus

Latinski naziv: Silurus glanis

Lokalni nazivi:

Maksimalna težina: 400kg

Maksimalna duzina: 5m

Lovna mera: 60cm

Lovostaj: od 1. IV do 15. VI

Opis i gradja:Som je najveca recna riba kod nas, posle morune. Ima veliku spljoštenu glavu i velika usta, sa šest brkova od kojih su dva na gornjoj vilici i znatno su veci nego ona 4 na donjoj. Telo mu je bez krljusti i prekriveno je zluzavom zastitnom materijom, a glava mu je izrazito velika i spljostena sa terminalno postavljenim ustima, punim sitnih zuba. Oci su mu veoma male i postavljene su sa gornje strane. Ledjno peraje je malo, a grudna su veoma snazna, sa jakim kostanim zbicama. Analno peraje je dugacko i proteze se sve do repnog, koje je nesrazmerno malo. Boja tela je tamna i zavisi od mesta boravka. Ledja su tamno siva, bokovi maslinasto sivi, a prema trbuhu prelazi u mramorasto maslinaste boju. trbuh je beo sa zutim nijansama. .

Razmnozavanje:Mresti se u maju i junu, ali najcešce sredinom maja i pocetkom juna, mada moze da se desi da se mresti cak i u julu, u zavisnosti od temperature vode koja treba da bude od 19 do 24 stepena i naravno od ostalih uslova, kao sto je mesto i drugo. Mreste se u parovima, tako sto zenka predhodno napravi gnezdo velicine 1x1 metar i visine oko 75 cm, cisteci mulj sa njega repom i tu polozi ikru. Muzjak oplodi ikru a zenka ostaje i cuva je dok se mali ne izlegu. Gnezdo napravi od drakusine ili nekog drugog sitnog materijala i tu polozi od 16.000 do 17.000 jajasaca a po nekima i do 120 000 komada ikre u zavisnosti od velicine zenke. Ikra je lepljiva i lepi se za materijal od kojeg je gnezdo napravljeno. Posle 15-20 dana mladunci su vec sposobni da uzimaju sitnije oblike zivotinjskog planktona, posle mesec dana larvama insekata i mladju drugih riba. Rastu brzo i vec prve godine dostignu duzinu od blizu 30cm.

Navike, stanište, rasprostranjenost: U nasim vodama cesta velicina soma je jedan metar i tezina 10 kilograma(koje dostize vec sa 6 godina zivota), a ne retko love se i nešto veci primerci. Zabelezeno je da je u Odri ulovljen som dugacak 5 metara a tezak 400 kilograma. Kod nas je zabelezen slucaj da je u Dunavu kod Apatina 1958.godine ulovljen som tezak 208 kilograma na stari alaski nacin. Voli mirne ili sporotekuce muljevite vode i tu se i najradije zadrzava. Svaštojed je a glavnu hranu cine ribe, zabe, rakovi, sisari, a lovi i ptice koje se nadu na vodi ili u vodi gde zivi. Zabelezeno je mnogo slucajeva da je lovio patke i guske. moze se reci da jede prakticno sve sto je organskog porekla, a nadje se u vodi. Lovi uglavnom nocu, ali i danju ne propušta zgodnu priliku da nesto pojede ako naleti. ipak, najaktivniji je u sumrak i svitanje, pa ga tada treba i traziti. Izuzetno je grabljiva riba, lovi iz zasede, i samo se izuzetno upusta u povrsinski lov, il lov tik uz obalu. Obicno zivi na najdubljim mestima u reci, limanima, pored potopljenih objekata, u jamama u recnom dnu, krosnjama potopljenih stabala, basenu brana...Po velikoj i mutnoj vodi prilazi obali i upusta se u povrsinski lov, posebno u toplim letnjim nocima.

Mamci i pribor za lov: Som se moze loviti na mnogo nacina, i raznim nacinima, kako udicarskim alatima, tako i starim alaskim metodama. Sportskim ribolovcima  dozvoljen je samo lov udicama. Som se prakticno aktivira kada temperatura vode predje 10 stepeni celsiusa, i aktivan je sve dok se one opet ne ohladi ispod te temperature. Najbolji period, je na pocetku, kada se tek aktivira, i u jesen kada se sprema da zalegne, pa jede bukvalno sve sto mu se ponudi, kako bi se spremio za zimu. U vrelim letnjim nocima, moze s e uspesno loviti i povrsinskim varalicama. Kao mamac se moze koristiti takoreci sve, a love ga cak i na komad sapuna. Najcešci je mamac crna glista, pijavica, durdubak, rovac, riba ili parce, zaba, a ribari kazu da je od svega najbolji manic. Kazu: koliko imaš manica, toliko ceš somova uloviti. Dobra zamena je cikov, kojeg takodje obozava,a malo ga je lakse naci. U toplijim periodima godine, prikladniji su pokretni, zivi mamci, a kako se voda hladi bolji su mirisljavi mrtvi mamci, zbog njegova slabije pokretljivosti i izuzetnog cula mirisa.

Som se uspešno moze loviti i varalicom. Za lov soma varalicom mora se upotrbljavati jak pribor crsce akcije stapa, jel ako dodje krupniji moze bez problema polomiti stap. Som se uspešno moze loviti varalicom i to: leti voblerima i drugim povrsinskim varalicama, a u jesen, kasikama ili tonucim voblerima. Ipak, som se najcesce lovi dubinskim metodom, i ako im se nadje mesto moguce je uloviti po nekoliko komada, jer se cesto krecu u jatima u kojima su jedinke razlicitog uzrasta. Najcesce jedan krupniji i nekoliko sitnijih primeraka. Poseban lov soma predstavlja lov buckom.

Mesto za vašu reklamu